Klantenservice
0
Sluiten

Categorieën

Filters
  Frank van den Eeden - Donderdag 16 Juni 2020

  Bijzondere wijn uit Brabant.

  Op een bijzonder plek, op de Brabantse wal in Ossendrecht, direct onder de rook van het Antwerpse havengebied, bevindt zich een microklimaat. En uitgerekend dit microklimaat heeft Paul Bosse uitgekozen voor zijn 1,2 Ha tellende wijngaard. De warme rook die opstijgt in de verte vanuit het Belgische havengebied zorgt ervoor dat het beduidend minder regent hier op de wal dan bijvoorbeeld in Huijbergen. Combineer deze perfecte weersomstandigheden met een bodem van zand en leem en drie voor het Nederlandse klimaat ontwikkelde druivenrassen: johanniter, souvignier gris en solaris en sta versteld van fantastische witte wijnen.

  Van huis uit is Paul werkzaam in de IT en ziet wijnbouw als een fantastische hobby. Het perceel is "klein" genoeg zodat hijzelf al het onderhoud kan doen en daarnaast heeft Paul wijselijk besloten om de samenwerking aan te gaan met Stan Beurskens. En Stan, oenoloog, gepassioneerd wijnmaker en eigenaar van Nederlands grootste wijngaard St. Martinus is natuurlijk geen onbekende in wijnland. Dat deze keuze goed heeft uitgepakt bewijst Paul door veelvuldig met zijn wijnen in de prijzen te vallen. Bij de “Wijnkeuring van de Lage Landen 2018” werd Klein Wonder voor het tweede jaar op rij met een gouden medaille bekroond; Groot Geluk ontving een zilveren medaille.

  In 2012 is Paul gestart met de wijngaard en heeft de basis gelegd voor de aanplant van in totaal 4.500 stokken, waarvan 2.000 stokken Souvigner gris, 2.000 stokken Johanniter en 500 stokken Solaris. De oogst wordt direct naar Stan in Vijlen gebracht en daar worden met veel liefde de volgende wijnen gemaakt:

  Klein Wonder

  Klein Wonder is gemaakt van hoofdzakelijk Souvignier Gris. De droge witte wijn heeft een volle kruidige smaak met frisse zuren en een lange fruitige afdronk. Deze wijn komt het best tot zijn recht bij een maaltijd met bijvoorbeeld vette vis of wit vlees.

  Groot Geluk

  Groot Geluk is gemaakt van hoofdzakelijk Johanniter. De frisse droge witte wijn heeft een volle smaak met frisse zuren en een fruitige afdronk. Door de soepele structuur komt deze wijn het best tot zijn recht bij asperges met ham of vis.

  Met Liefde

  Met Liefde wordt gemaakt in de top jaren als een bijzondere/reserve wijn. 75% Souvignier Gris met een 6 maanden hout lagering op vat van nieuw Frans eiken en 25 % Solaris Sur-lie gevinificeerd. De houttonen komen op een prettige manier naar voren, met frisheid en caramel in de neus en een mooie afdronk waar de complexiteit van deze wijn volledig tot zijn recht komt. Beschikbaar in een gelimiteerde en genummerde oplage van 500 flessen is dit een collectorsitem.

  PUUR Brut Nature

  Puur Brut Nature is een prachtige mousserende kwaliteitswijn op traditionele wijze gemaakt. Gemaakt van 2/3 Johanniter en 1/3 Souvignier Gris zonder dosage is dit een prachtige natuurlijk bubbel die een perfecte harmonie vormt met andere pure gerechten als rauwe vis, oester en coquilles.

  PUUR Brut

  Puur Brut is naast de Brut Nature wat toegankelijker en perfect als aperitief. Tevens gemaakt van 2/3 Johanniter en 1/3 Souvignier Gris met een dosage van 10gr brengt de frisheid en citrus in mooie balans.

  Met name de Puur brut Nature is mijn top favoriet. Een heerlijke herkenbare geur van brioche, veel frisheid en een mooie balans in zuren.

  Een toelichting op de Puur Brut

  In november 2019 heeft de degorgement plaatsgevonden, hetgeen betekent dat de prop met bezinksel wordt verwijderd en de mousserende wijn zijn definitieve kurk en muselet krijgt. Deze datum wordt meer en meer op het achteretiket opgenomen en is van wezenlijk belang aangezien de champagne na degorgement niet lang daarna gedronken moet worden (bij voorkeur binnen 1 jaar) Er is hier sprake van een brut nature, dus wordt er geen suiker toegevoegd. Bij de botteling wordt de zogenaamde liquer de tirage, een mengsel van suiker en in wijn opgeloste gistcellen, toegevoegd en start de 2e gisting op fles, de methode traditionelle. De flessen liggen tijdens de gisting sur latte gedurende 8 maanden. In deze periode lossen de dode gistcellen op in de wijn door middel van autolyse. Dit specifieke proces geeft de typerende brioche geur wat zo kenmerkend is voor o.a. champagne.

  De Brabantse Wal

  De Brabantse Wal is de benaming voor de verhoogde rand (zo'n 30 km lang) tegen de grens met Vlaanderen en Zeeland. Vooral opvallend in het landschap van de Brabantse Wal is de steilrand, een plotselinge overgang van de laag gelegen zeeklei naar de hoger gelegen zandgronden. Deze rand slingert van Ossendrecht langs Hoogerheide, Woensdrecht, Bergen op Zoom en Halsteren tot Steenbergen. Het is een 'aardkundig waardevol gebied' vanwege zijn schoonheid en vergezichten. Van deze zandgrond komen uitstekende asperges met de BOB kwalificatie.Het is geen toeval dat de asperges wonderbaarlijk goed combineren met de wijn Groot Geluk, want die is er qua smaak speciaal op afgestemd!

  De omgeving is wonderschoon. De Brabantse Wal is groen en lichtglooiend. Hij gaat over in grenspark Kalmthoutse Heide, dat voor de helft in Vlaanderen ligt. Hier vind je een grote diversiteit aan natuurschoon: heide, duinen, bos, weilanden, polders en parklandschap. Er is een uitgestrekt wandelnetwerk.

  Tijdens mij bezoek aan de wijngaard ziet het er nog maar troosteloos uit en is Paul gestart met de snoei werkzaamheden. Echter de voorbereidingen zijn in volle gang en wordt er druk gewerkt aan een proeflokaal vanwaaruit je straks over de wijngaard kunt kijken. Zeker de moeite waard om in de zomer heerlijk op het terras te genieten van een glas Puur Brut en asperges!

  Het laatste wijnnieuws

  Recente artikelen

  Vergelijk 0

  Voeg nog een product toe (max. 5)

  Start vergelijking