Klantenservice
0
Sluiten

Categorieën

Filters
  Biojournaal - Dinsdag 17 Juni 2020

  Consument vraagt steeds meer om bio-wijnen

  Biologische wijnen genoten 20 jaar geleden geen goede reputatie en dat was een decennium later nog steeds het geval. Sindsdien is het tij gekeerd. Prominente top wijnhuizen als Clemens Busch (Moezel), Wittmann (Rheinhessen), Dr. Bürklin-Wolf (Pfalz), Peter Jakob Kühn (Rheingau), Lageder (Alto Adige), Domaine de la Romanée Conti (Bourgogne) en Alvaro Palacios (Priorat, Spanje) passen al geruime tijd biologische of zelfs biodynamische principes toe in hun wijngaarden en wijnkelders en vele anderen volgen hun voorbeeld.

  Enorme groei biologische wijnteelt

  Sinds 2013 is de biologische wijnteelt alleen al in de drie grote wijn producerende landen (Spanje, Frankrijk en Italië) met meer dan 70% gegroeid. Het totale aandeel van biologisch gecertificeerde wijngaarden binnen de Europese wijnbouwgebieden is sinds 2008 ook 3,4 keer zo groot geworden en met 9,5% gestegen.

  De belangrijkste drijfveer is de sterke en voortdurende toename van de vraag naar bio-wijn en het feit dat de producenten hierop reageren.

  Een ander argument om over te schakelen op biologische wijnbouw is dat wijnmakers niet langer willen spelen met hun gezondheid, omdat het toepassen van gewasbeschermingsmiddelen meer doet dan alleen het doden van schimmelziektes, onkruid en andere organismen op de wijngaard. Voor veel biologische pioniers zoals Lotte Pfeffer-Müller van de VDP-wijngaard Brüder Dr. Becker (Rheinhessen) is de bescherming van het milieu al lang een belangrijk aandachtspunt. Dit was de motiverende factor voor verantwoorde biologische wijnmakers, ruim voordat de klimaatverandering, die nu een grote publieke zorg is, algemeen erkend werd.

  Drijfveer is meer kwaliteit

  Toch ligt de belangrijkste factor voor veel wijnmakers om over te schakelen op milieuvriendelijke wijnbereiding bij een grotere focus op kwaliteit en de wens om betere wijnen te produceren. Dit was ook de uitdaging die Volker Benzinger (Pfalz) ertoe bracht om in 2016 over te schakelen op bio-wijn met een certificering van de vereniging Ecovin. Wat motiveerde hem? "We hebben ons bedrijf toekomstbestendig gemaakt en we willen onze weg naar het topsegment voortzetten. We zullen er niet veel langer zijn als we op de conventionele weg blijven doorgaan."

  Het bestaan van een trend naar biologisch-dynamische wijnen staat buiten kijf of de wijnmakers zich nu wel of niet verhouden tot de leer van Rudolf Steiner op dit gebied. Het resultaat in de fles is indrukwekkend. Steeds meer wijnmakers gaan biologisch-dynamisch te werk en genieten een hoog aanzien onder de wijndrinkers. Wereldwijd zijn slechts 1.036 wijngaarden gecertificeerd door Demeter of Biodyvin. Dat betekent een groei van 38% ten opzichte van het totaal van 747 in 2016. De grootste wijngaard die op biodynamische principes werkt in Europa is Bodega Parra Jimenez, met 500 hectare in La Mancha (Spanje).

  Invloed van klimaat verandering

  In een tijdperk van klimaatverandering worden nieuwe rassen die zich kunnen aanpassen, of "schimmelresistente druivenrassen", steeds belangrijker. Dit zijn echte koolstofhouders, omdat ze niet meer dan 20% van de bescherming van gevestigde rassen nodig hebben. Dat betekent minder tractorritten en dus minder uitstoot en minder bodemverdichting.

  Deskundigen gaan ervan uit dat wijnen van deze duurzame druivenrassen in de toekomst aan belang zullen winnen. Helaas komt dit volgens Riegel nog niet tot uiting in de opbrengsten, omdat de eindgebruikers nog geen relatie hebben met rassen als Solaris, Johanniter, Cabernet Blanc of Pinotin. In het beste geval worden deze verkocht in cuvées met aantrekkelijke labels en mooie namen of in speciaalzaken die professioneel advies geven. Als de verkopers zich inspannen om de voordelen van de nieuwe rassen aan hun klanten uit te leggen en hen een onbevooroordeelde proeverij aanbieden, dan krijgen andere wijnen dan de gebruikelijke Merlot en Riesling een kans.

  Voor meer details over het programma voor BIOFACH, inclusief alles wat met wijn te maken heeft, zie: www.biofach.de/programme

  (Bron: Biojournaal)

  Het laatste wijnnieuws

  Recente artikelen

  Vergelijk 0

  Voeg nog een product toe (max. 5)

  Start vergelijking