Klantenservice
0
Sluiten

Categorieën

Filters
  Woensdag 23 November 2021

  Het verhaal van het Italiaanse wijnhuis Mottura

  "Het succes van het wijnhuis Mottura is het resultaat van een gebied dat rijk is aan geschiedenis, eeuwenoude eet- en wijntradities en een unieke mix van culturen."

   

  Het was 1927 toen Pasquale Mottura, kijkend naar de uitgestrekte plantage van wijngaarden, die hij hectare na hectare had verdiend, met opoffering en toewijding, besloot om de vrucht van zijn werk nieuw leven in te blazen, en stichtte wat zou uitgroeien tot een van de belangrijkste wijnmakerijen in de Salento.
   
  Na bijna 100 jaar geschiedenis , waarin de liefde voor het land en de zorg voor de wijngaarden zijn overgedragen als een kostbare erfenis van vader op zoon, verspreid over vier generaties , is Mottura vandaag een toonaangevend bedrijf in Salento, een Italiaanse uitmuntendheid in de wereld voor de productie van kwaliteitswijnen
   
  Het bedrijf Mottura is gevestigd in Tuglie , een klein stadje in het zuiden van Salento. De stoel is nog de originele, een prachtig laat negentiende-eeuws landgoed met een barokke uitstraling. Hier vindt de langzame veroudering van de wijnen plaats, in eikenhouten barriques en tonneaux , totdat de aroma's, kleuren en sferen van zijn land zijn samengesteld.

  Het succes kwam al snel: al in de jaren 40 verlieten Mottura-wijnen Tuglie, in grote ijzeren vaten, aan boord van treinen op weg naar het centrum-noorden, om de drie fabrieken in Napels, Rome en Milaan te bereiken, waar de Salento-wijn zeer werd gewaardeerd.

   

  Het bedrijf wilde echter verder gaan: in de jaren zestig was het een van de eersten die zijn producten bottelde. Vanaf het begin is het doel dan ook wat het merk Mottura altijd zal kenmerken: het huwelijk tussen  grote aantallen  en  merkbare en eerlijke kwaliteit mogelijk maken .

  Maar wanneer we al vier generaties lang wijn produceren, met een dagelijkse inzet, zijn we altijd klaar voor  nieuwe uitdagingen , om steeds innovatievere en kwalitatief hoogwaardigere producten aan te bieden, met behoud van respect voor traditie die ook nieuw leven wordt ingeblazen.

   

  In het hart van Salento

  Salento is het meest zuidelijke deel van het schiereiland, dat altijd een plaats is geweest van landing en passage van volkeren en culturen, van de Grieken tot de Romeinen, van de Byzantijnen tot de Arabieren. Het is een strook land die wordt omarmd door twee zeeën van de Middellandse Zee, de Ionische en de Adriatische Zee, en is het eerste punt in Italië waar de zon opkomt.

  Het klimaat, het landschap en de kunst, de sterke band met de tradities, maken Salento tot een fascinerend land dat zijn sporen nalaat in het geheugen en in de harten van zijn bezoekers.

  De eeuwenoude cultuur van dit gebied is enorm verbeterd, mede dankzij evenementen die elk jaar de geschiedenis en tradities van de mensen vieren, die tot iets meer dan 50 jaar geleden voornamelijk leefden van de landbouweconomie.

   

  Vanuit deze cocktail van natuur en plattelandscultuur, de kunst van folk songs en dansen is geboren dat Salento beroemd over de hele wereld heeft gemaakt. Veel liederen vormen de basis van een genezingsritueel, "muziektherapie", waarmee boeren in het verleden mannen en vrouwen hebben genezen van de giftige beet van een mysterieuze spin. De beet of angel van deze spin, genaamd "tarànta", veroorzaakte hysterie en stuiptrekkingen bij degenen die eraan leden. De slachtoffers waren vaak boerinnen die werden 'geknepen' tijdens hun werk op het platteland. Het fenomeen, dat als geheel 'tarantisme' wordt genoemd, suggestief en vol betekenis is, maar ook uniek in zijn soort, is bestudeerd door internationaal gerenommeerde antropologen.

  De geest van tarànta zweeft door het hele Salento-gebied en het resulterende muzikale en culturele erfgoed wordt zeer gevoeld door de nieuwe generaties. Elke zomer, de hele maand augustus, zijn er muzikale evenementen gewijd aan de "pizzica", de muziek en dans van de "spin".Vandaar de "Notte della Taranta", het grootste populaire muziekconcert van Europa dat eind augustus in Melpignano plaatsvindt.

   

  De schoonheid van Salento houdt echter niet op in de zomer: het hele jaar door kunt u genieten van een echte en smakelijke gastronomie en de uitstekende kwaliteit van wijnen gemaakt van druiven die alleen in dit gebied te vinden zijn, zoals Negroamaro en Primitivo.

   

  Tuglie

  Slechts tien kilometer van de kust van Gallipoli en iets minder dan 40 van Lecce , ligt Tuglie in het achterland van het zuiden van Salento. Het heeft een zeer oude oorsprong, zoals wordt bevestigd door de vier "Menhirs" die zich in het open landschap bevinden. De stedelijke nederzettingen dateren uit de Romeinse tijd: de "Passaturi-grotten" of "oude huizen", volgens sommige geleerden, waren de thuisbasis van de Tulli.

  De stad, omgeven door groen, is rijk aan culturele routes : van het Radiomuseum, het eerste in Zuid-Italië, tot het Museum van het plattelandsleven in het Palazzo Ducale, de zeventiende-eeuwse residentie van de hertogen van Venturi.

  Ook Tuglie, zoals Otranto bekender was, was betrokken bij de dramatische Ottomaanse bezetting van 1480, een gebeurtenis die een diepgaand stempel drukte op de cultuur, taal en artistieke productie van Salento. Het leengoed van Tuglie, met de grond gelijk gemaakt door de Ottomanen, bleef lange tijd verlaten: in het district Passaturi groeiden de tuie- bossen en, volgens de legende, door de aanwezigheid van deze planten, werd het kleine bewoonde centrum gebouwd rond het adellijke paleis, heette Tuglie.

  Het historische centrum van Tuglie komt uit op een plein in barokstijl, tussen binnenplaatsen en zeventiende-eeuwse gebouwen ondergedompeld in spontane bosvegetatie. Vanuit de smalle straatjes van het historische centrum zie je de oude bronnen, de pileddhe (stenen bassins voor water), de focaliri (oude schoorsteenpotten) en de karakteristieke bogen die het ene huis met het andere verbinden en de oude Tugliese binnenplaatsen omlijsten.

   

  De wijngaarden

  De productiegebieden in Salento die eigendom zijn van het bedrijf Mottura, bevinden zich in het specifieke "terroir" dat wordt begrensd door de steden Cellino San Marco, Campi Salentina, Salice Salentino en Guagnano.

  De sedimenten van de tertiaire en quartaire formaties liggen op de Krijt-carbonaatbasis. Deze morfo-structurele configuratie is afgeleid van de tektonische en paleo-geografische gebeurtenissen die zich sinds het Mesozoïcum in de regio Salento hebben voorgedaan. Vanaf deze periode onderging de carbonaatkelder vervolgens tal van noodgevallen en verzakkingen, vergezeld van mariene ingangen. Het resulterende beeld is de aanwezigheid van een carbonaatsubstraat waarop de meest recent gedeponeerde eenheden liggen: calcarenitische, kleiachtige en zandige sedimenten. 

  De kenmerken van deze bodems zorgen ervoor dat het zelfs in sommige drogere jaren nog steeds mogelijk is om optimale omstandigheden te creëren voor de ontwikkeling van de plant, waardoor een kwaliteitswijn wordt verkregen die zeer rijk is aan geconcentreerde en volle extracten.

  Er worden twee vormen van landbouw gebruikt: de Apulische jonge boom en de leiboom.

  Het jonge boompje is het oudste landbouwsysteem dat wijdverbreid is in Zuid-Italië en de eilanden en ook wijdverbreid is in andere regio's met een heet en droog klimaat. Het is ontworpen om kleine vegetatie te ontwikkelen om de productiviteit van de wijngaard aan te passen aan de ongunstige omstandigheden van de schaarse regenval in Zuid-Italië. 

  In de leiband daarentegen worden, afhankelijk van de druivensoort, korte snoeisystemen zoals het sporenkoord of lang zoals de guyot gebruikt.

   

  Primitivo

  deze druif dankt zijn naam aan de vroege rijping van de druiven die plaatsvindt tussen eind augustus en begin september. De teelten, voornamelijk jonge boompjes, maar ook leibomen, strekken zich uit in de gebieden Taranto, Salento en Gioia del Colle, in het gebied van Bari.

  De oorsprong van deze wijnstok is onzeker: er wordt verondersteld dat hij afkomstig is uit Dalmatië en Illyrië, die 4000 jaar geleden in Salento arriveerden met de Feniciërs die emigreerden uit de landen die tegenwoordig overeenkomen met Syrië en Libanon. Recent onderzoek heeft de genetische verwantschap aangetoond tussen de Primitivo, de Californische Zinfan en de Kroatische Crijenac. Het lijkt er zelfs op dat ze alle drie dezelfde routes hebben gevolgd in de oostelijke Middellandse Zee. De Primitivo vindt zijn plaats op bodems die worden gekenmerkt door tufsteenkalk, op een laag klei en op rode bodems van ijzerhoudende verbindingen. Primitivo heeft over het algemeen een intense en diepe robijnrode kleur met paarse tinten die bij het ouder worden neigen naar granaatappel. In de mond is het warm, vol en omhullend met delicate tannines en met een goede persistentie.

   

  Negroamaro

  De naam is afgeleid van de dialectische term "niuru maru", dat is "tweemaal zwart", van niger in het Latijn en mavros in het oud-Grieks (vandaar de dialectische maru) voor de karakteristieke zwarte kleur van de druif en de typisch bittere smaak van de wijn dat je het snapt.

  De oorsprong van deze wijnstok is zeer oud, het lijkt erop dat het meer dan 2000 jaar geleden door de Grieken naar Salento werd geïmporteerd. De eerste vermeldingen van de naam worden echter pas in de negentiende eeuw gevonden.
  Het wordt verbouwd in het Ionische gebied van Lecce, in het Brindisi-gebied en in de provincie Taranto. De druiven rijpen meestal tussen eind september en begin oktober. Het is gemakkelijk aan te passen aan verschillende grondsoorten, met een voorkeur voor kalkhoudende klei, en aan hete, zelfs droge klimaten. Het wordt voornamelijk gekweekt als jonge boom en voortent, met lange of korte snoei.
  Negroamaro geeft over het algemeen wijnen met een hoge consistentie, maar is even geschikt voor witte vinificatie voor de productie van rosés. In de neus wordt de Negroamaro gekenmerkt door fruitige descriptoren zoals zwarte kers en pruimen, bloemig als violet en in sommige gevallen subtiel balsamico.

   

  Fiano

  Een oude witte druivensoort uit de Romeinse tijd, ook wel Latijn genoemd om het te onderscheiden van de Griekse druivensoorten. Oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Italië, is de naam waarschijnlijk afgeleid van de "apianae"-druiven, genoemd door Columella en Plinius, vanwege het vermogen van deze zeer suikerhoudende vruchten om bijen aan te trekken. De eerste wijnstokken werden geplant in Lapio, een stad in het Avellino-gebied die de naam van de druif droeg en waar nog steeds Fiano wordt geproduceerd. Uit deze druiven worden robuuste wijnen met een goede aromatische finesse verkregen.
   

  De kelder

  De historische kelders van het bedrijf Mottura bevinden zich in Tuglie en vertegenwoordigen een typisch voorbeeld van industriële architectuur van het einde van de 19e eeuw in een prachtig landgoed, met in steen gehouwen balkons met een barokke uitstraling en met de kelders ondersteund door gewelfde bogen. de geheimen van de familiekelder worden al bijna 100 jaar bewaard.

  Alle moderne voorzieningen bestaan ​​naast de charme van de prachtige oude sterrengewelven van het gebouw. De verfijning in staal, de rijping in eikenhouten vaten, het bottelen en bewaren van de wijnen worden begeleid in gerestaureerde en functionele omgevingen.

   

  Onze selectie wijnen van Villa Mottura

  Het laatste wijnnieuws

  Recente artikelen

  Vergelijk 0

  Voeg nog een product toe (max. 5)

  Start vergelijking