Klantenservice
0
Sluiten

Categorieën

Filters
  Frank van den Eeden - Maandag 17 Juni 2020

  Onze Zuiderburen noemen het geen proeverij maar een degustatie

  Onze zuiderburen gebruiken het woord degustatie, waar wij Nederlanders praten over een wijnproeverij. En zeg nu eerlijk, degustatie klinkt eigenlijk best wel chic, Belgische chic! Zondag 20 oktober was de grote herfstdegustatie bij wijnhandel De kok in Lier, onder de rook van Antwerpen. Ik geef toe, ik moest er een flink stuk voor rijden (elektrisch) maar de in levende lijve aanwezige wijnbouwers, o.a. Vincet Chansault, Dominique Grangeon, Romain Roche en Laura Broccardo zorgden ervoor dat ik deze proeverij niet wilde missen.

  Wijnhandel De Kok in het Belgische Lier

  De Kok wijnhandel

  Vraag me niet waar Lier ligt in België, maar volg gewoon je navigatie en via kronkelige dorpsweggetjes sta je plots stil op een druk kruispunt. Is het hier? Links van het stoplicht staat een ietwat onooglijk piramide gebouw waarbij gelukkig een grote reclamezuil aangeeft dat De Kok wijnhandel hier gevestigd is.

  Eddy de Kok

  Eddy de Kok besluit in 1995 zijn beroep als elektricien aan de wilgen te hangen en zijn passie voor Zuid Frankrijk en wijn te volgen, en dan met name wijnen uit zijn geliefde deel van Frankrijk. Hij opent in Lier een wijnhandel en probeert zijn Belgische klanten te overtuigen van zijn passie. Vlamingen echter, dronken toen vooral Franse wijnen uit bekendere streken zoals Bordeaux of Bourgogne en Eddy's Zuid-Frankrijk had in die periode niet zo’n beste reputatie. Hij geeft niet op en met name door de kwaliteit van de geïmporteerde wijnen slaat de passie over bij zijn klanten.

  De vele dagen die Eddy doorbrengt in Zuid Frankrijk zorgden er in 2002 voor dat hij een partnership aanging met Steven Kempenaers, de toenmalige sommelier van het Antwerpse restaurant Bizie Lizie die ook wijnen bij De Kok afnam. Steven is verantwoordelijk voor de import van andere wijnlanden in het wijnassortiment van De Kok, met name van de drie grootste wijnproducerende landen ter wereld: Frankrijk, Spanje en Italië. Voeg daar Zuid-Afrika aan toe, en de line-up voor de degustatie is compleet.

  De wijnwinkel

  Wat een mooie wijnwinkel. Laat je niet door de "Egyptische" vormen afschrikken want eenmaal binnen, kijk je je ogen uit. Typisch Belgische chic waar inderdaad zonder overdrijven het woord degustatie prima bij past. En eindelijk een fantastische uitstalling van het mooiste glaswerk van Zalto en Spiegelau, en kristal helder. Dat maak je echt in Nederland wel anders mee.

  De proeverij of liever gezegd de degustatie

  Kevin Garon van Domaine Garon
   

  Bij binnenkomst in de opslaghal, loop ik direct op de tafel van Kevin Garon af. Domaine Garon was me direct in de vooraankondiging al opgevallen. Witte en rode wijn uit het Noordelijke deel van de Rhône, Côte Rôtie.

  De Rhône is na Bordeaux het grootste kwaliteitswijnbouwgebied van Frankrijk. Maar liefst 75.000 ha van het wijngaardareaal heeft een AOP status. 80% Van de totale productie is rood en ongeveer 14% rose waarbij er een duidelijke ontwikkeling is in toename van wit en rose ten koste van rood. Met name in de appelaties Ventoux, Costières de Nîmes en Luberon is er een toename in productie van rose en wit.

  De bodems in het uitgestrekte Rhône gebied zijn erg divers in samenstelling en in combinatie met de klimaatomstandigheden heeft dit duidelijk gevolgen voor de wijnbouw en manier van wijn maken door de wijnboeren.

  Druivenrassen

  Door het klimaat en de bodem is het Rhône gebied feitelijk in te delen in het Noorden en het Zuiden. In het noorden is hoofdzakelijk Syrah aangeplant voor rode wijn en in het zuiden is voornamelijk grenache aangeplant voor rode wijn. Maar ook hier vinden we veel aangeplante syrah en tevens mourvèdre.

  Côte Rôtie

  En dan nu naar de meeste noordelijke appelatie, te weten Côte Rôtie, het wijngebied van Domain Garon. De wijngaarden beginnen ten noorden van Condrieu en rijpen tijdens de zomer de gehele dag in de zinderende zon. Vandaar ook de naam Côte Rôtie, oftewel de geroosterde helling. De wijn van Côte Rôtie is altijd rood en bevat minimaal 80% syrah. Côte Rôtie kent geen officiële classificatie van afzonderlijke wijngaarden, de zogenaamde lieux-dits (climats), zoals we die kennen uit de Bourgogne maar dat wil niet zeggen dat er geen verschillende climats zijn. De appelatie kent deze juist wel waarvan Côte Brune en Côte Blinde erg bekend zijn. Je ziet dan ook regelmatig de wijngaarden van de beste cuvées op het etiket terug.

  Geproefd van Domain Garon

  • La vieille Maison Condrieu 2018. Ik was net koud binnen en startte met een fantastisch glas viognier uit het top gebied Condrieu. Deze witte wijn van Domain Garon is zoals viognier hoort te zijn nectarine, abrikoos, oranjebloesem en rozemarijn. Een beetje romig door de malolactische vergisting wat hem mooi rond maakt. Ronduit genieten.

  • Côte Rôtie Les Triotes 2017. Dit is een fantastische Côte-Rôtie, die ik eigenlijk nog veel te jong drink. Diep gekleurd met die bekende neus uit de noordelijke Rhône. Fantastisch veel donker fruit met animale tonen, duidelijk Frans eiken en ook een aroma van chocolade en iets bloemigs. Wat een topper en dan te bedenken dat Les Rochins hun absolute top is.

  • Côte Rôtie Les Rochins 2017. Wow, bijna onbeschrijfelijk wat de familie Garon met Les Rochins op tafel zet. 2017 maar nu al fluweel zacht met mooie tannines en een enorme complexiteit aan tonen. Hun absolute top en dat proef je, zeker in vergelijking met Les Triotes. Met name de expressie in mineraliteit is ongekend en is tekenend voor deze syrah.

  Wat een binnenkomer, Domaine Garon met Kevin Garon die je tijdens het proeven alles vertelt over terroir en vinificatie. En geweldig natuurlijk dat Eddy deze gepassioneerde wijnbouwer aan zijn assortiment heeft weten toe te voegen.

  Perswijn augustus 2019

  In perswijn, editie augustus 2019 las ik een interessant artikel "appellations zijn ook niet alles". Over de wijnstreken Languedoc en Roussilion, tezamen de Pays d'Oc. Waar bijvoorbeeld in de Rhône, Bordeaux en Bourgogne de appellation wijnen de dienst uitmaken gaan de IGP wijnen in Pays d'Oc aan de leiding. En natuurlijk als je dit artikel van Ronald de Groot leest in Perswijn dan ben je benieuw naar bijvoorbeeld Domaine Gayda en hun vermaarde Chemin de Moscou.

  Domaine Gayda, Chemin de Moscou
   

  Chemin de Moscou

  Waarschijnlijk de meest succesvolle Pays d'Oc IGP die er is met Frankrijk als belangrijkste afzetmarkt (70%). De wijn is gemaakt van 72% syrah, 22% grenache en 6% cinsault en heeft 21 maanden houtrijping gehad in Frans eiken. Tja, en hoe smaakt deze fameuze wijn en maakt hij zijn verwachtingen waar als IGP wijn?

  De volgens mij, altijd goedlachse Vincent Chansault schenkt me een half glas vol, zodat ik intens van hun Chemin 2016 kan genieten. Hij is diep paars, bijna ondoorzichtig van kleur wat verklaard wordt door de syrah en zijn leeftijd. Na de Rhone, een mooi moment voor een syrah vergelijking. Ook hier weer veel expressie in de neus van zwart fruit, peper, kaneel, kruiden en iets bloemigs en door het terroir een duidelijke mineraliteit. Het verschil zit hem met name in de complexiteit en subtiliteit die je duidelijk terugvindt bij Côte Rôtie. Deze Chemin de Moscou is boers en robuuster en meer uitgesproken. Ook te verklaren natuurlijk door de blend met grenache en cinsault. Desalniettemin een zeer aangename kennismaking met Vincent, het Domaine Gayda en hun prachtige wijnen.

  Cantina Broccardo

  Mijn liefde voor Rhône wijnen is overduidelijk, maar ik houd daarnaast ook van de Bourgogne, Chablis en Elzas. En voor Italië heb ik een speciale plek in mijn hart en dan met name voor de regio Piëmonte met haar beroemde druivenrassen nebbiolo en barbera. Maak me wakker voor een mooie Barolo!

  Laura Broccardo, Cantina Broccardo

  En dat is precies wat er gebeurde toen ik tijdens de proeverij langs de tafel liep van Laura Broccardo. De familie lacht je tegemoet op de website en deze 4 generaties wijnbouwers verstaan hun vak en die passie proef je.

  • Barolo tre pais 2015, 100% nebbiolo, 24 maanden houtopvoeding (Frans en Sloveens eiken) wijngaarden Monforte Alba, Barolo en Novello. Fris mooi rood fruit in de neus en de mond. Vol en mond vullend, lichte tannines en mooi gestructureerd met een middellange afdronk. Heerlijk ook de mineraliteit en een beetje peper. Deze wijn kan gemakkelijk nog 5 tot 10 jaar liggen en wordt daarmee alleen maar mooier.

  • Barolo Bricco San Pietro 2015, 100% nebbiolo, 24 maanden houtopvoeding (Frans en Sloveens eiken) Bricco San Pietro. Duidelijk een stap hoger dan tres pais, met tonen van kers, violet en snoepjes. Volle smaak, ronde tannines, harmonieus en een licht kruidige afdronk. Heerlijk.

  • Barolo Paiagalo 2015, 100% nebbiolo, 24 maanden houtopvoeding (Frans en Sloveens eiken) Paiagalo, Barolo. De bom! Wat een rijk aroma van rood fruit met een duidelijk toon van groene kruiden en kaneel. Overheerlijke zachte tannines. Wat als je deze fles over 5 jaar opentrekt. Mmm, wel een mooi moment voor plannen en genieten met een hele grote G.

  Voortaan let ik extra op mijn mailbox als er iets binnenkomt met degustatie in de kopregel. Dit was er een om niet te vergeten van Eddy de Kok van de gelijknamige wijnhandel in Vlier, net onder Antwerpen. Ben je in de buurt, schroom niet en loop naar binnen en laat je verrassen door het fantastische assortiment en de aanstekelijke uitleg van de meester.

  Het laatste wijnnieuws

  Recente artikelen

  Vergelijk 0

  Voeg nog een product toe (max. 5)

  Start vergelijking