Klantenservice
0
Sluiten

Categorieën

Filters
  Frank van den Eeden - Vrijdag 21 Juni 2020

  Op bezoek bij wijngaard Colonjes in Groesbeek

  Ik start de cursus vinologie met een bezoek aan het mooie Gelderse dorp Groesbeek, waar het Nederlands wijnbouwcentrum is gevestigd samen met de wijngaard Colonjes. Als je net als ik voor het eerst naar Groesbeek rijdt, kies er dan voor om vanuit de A50 afslag Arnhem centrum te nemen en rij de toeristische route geheel binnendoor. Fantastisch!

  De wijnhoeve in Groesbeek

  Je verwacht natuurlijk een charmante wijnhoeve of boerderij aan de Bredeweg 2 in Groesbeek. De ontvangst is er niet minder om in dit modern opgezette wijnbouwcentrum. Onze gastheer Adam Dijkstra wacht ons op bij de deur en ik kan direct via de hal het terras oplopen met een prachtig uitzicht over de wijngaard. Dit maakt me direct enthousiast, tussen de druiven (pinot 10) de sfeer proeven van de kennismakingsmiddag.

  de biologische wijngaard van Colonjes Groesbeek

  Adam weet ons de gehele middag te boeien met de Nederlandse wijnbouw, die inmiddels 239 wijnboeren telt, met een wijnareaal van in totaal 260 ha en een opbrengst van ongeveer 1,2 miljoen flessen per jaar. Groesbeek met haar 6 wijnboeren kent in verhouding het grootste areaal, en wijngaard Colonjes verbouwt op haar beurt 13 ha volledig biologisch.

  Oenoloog Adam Dijkstra

  Wat een passie voor wijn stelt Adam aan de dag. En natuurlijk begint zijn verhaal met de bodem. Omdat hij ervoor kiest volledig biologisch te werken, zijn er strenge eisen aan de wijnbouw verbonden. Concreet betekent dit sterke, resistente wijnranken en uren, uren schoffelen, aangezien bestrijdingsmiddelen verboden zijn.

  Adam Dijkstra, eigenaar van wijnhoeve Colonjes
   

  Wijngaard Colonjes kiest ervoor om met hybride druivensoorten te werken, in plaats van franse druivenrassen. Johanniter, cabarnet blanc en regent zijn een aantal voorbeelden, soorten die speciaal zijn ontwikkeld voor ons natte en koude klimaat. Door de extreme hitte van vorig jaar en dit jaar, ziet Adam hierin wel een duidelijk ontwikkeling en laat hij ons ook zien dat we een vergelijkbaar weerbeeld krijgen zoals de Champagne streek. Dit betekent ook dat de Nederlandse wijnboeren gaan experimenteren met andere druivensoorten.

  En dan nu eindelijk het langverwachte onderdeel van de dag, proeven!

  Proeven op wijnhoeve Colonjes samen met Adam Dijkstra

  De wijnproeverij

  Ja, na een lange introductie over de Nederlandse wijnbouw en wijnhoeve De Colonjes (de rivier Colonjes stroomt erlangs) beginnen we toch wel enige dorst te krijgen. En eerlijk is eerlijk, Adam kondigde bij zijn intro vol trots de proeverij al aan als hoogtepunt van de middag. Uiteindelijk draait het maar om een ding en dat is het eindproduct in de fles.

  We proeven in totaal 3 wijnen: 1 witte, 1 rode en 1 rosé brut.

  We starten met de witte, oftewel de Knapse witte, een blend van Helios en Riesèl. Jaargang 2013, koele vergisting en geen houtlagering. 11,5 % alcohol.

  Proefnotitie:

  • Strogele kleur

  • Redelijk gesloten neus

  • Veel mooie zuren

  • Strogele kleur

  • Rijp fruit, appelen peren en perziken

  • Geen houtlagering

  Het zuurgehalte geeft de wijn bewaarpotentieel, en dit komt de wijn absoluut tot zijn recht. De Knapse witte is mooi in balans, met voldoende spanning tussen de mineralen en de zuren. Een heerlijk glas dat perfect combineert bij romige pastaschotels of gegrilde vis. Lekker koel serveren.

  De rode wijn Freek is een verrassing en een ode aan overleden Freek Verhoeven, de oprichter van de wijnhoeve.

  Proefnotitie:

  • Mooie diepwarme kleur met een bruine rand

  • Wat een neus met heel veel alcohol, versterkte wijn?

  • Met name pruimen die ik ruik en rijp rood fruit

  • Strak mondgevoel, met duidelijke tannines

  • Bij het proeven, krijg ik een overduidelijk port gevoel

  • Een zoete nasmaak

  Adam legt uit dat dit een experiment van hem is. 21% alcohol, een duidelijk versterkte wijn en tevens geïnspireerd op Amarone della Valpolicella. Bij de pluk van de trossen worden de druiven in champignon kistjes gelegd en een bepaalde tijd in een droogkamer bewaard. Hij bewaakt daarbij goed de balans tussen zuren en suikers en zodra deze balans is bereikt bij voldoende indrogen van de druiven, worden deze geperst. Hierdoor ontstaat die typerende zwangere smaak. Wat een fantastisch experiment en daarmee een prima combinatie voor een dessert van mooie kazen of wellicht fruit of chocolade.

  Tot slot de rosé brut, Belle de Colonjes, druivensoort Pinotin, methode traditionel, 10 maanden gistlagering.

  Proefnotitie:

  • Mooie intense kleur

  • Heerlijke neus met rood fruit, aardbei, frambozen

  • Mooie kleine belletjes, heerlijk fris en middellange nasmaak

  • Uitstekend als aperitief wijn

  • Verrassende kwaliteit van Nederlandse bodem

  Ik ben echt onder de indruk wat Adam vanuit zijn biologische, maar ook wetenschappelijke benadering voor mooie en indrukwekkende wijnen weet te maken. Echt top en zeker de moeite waard om Groesbeek hierom te bezoeken. Leuk om te weten is dat er ieder jaar, eind september een feestelijk wijnweekend wordt georganiseerd, met tal van workshops, proeverijen en nog veel meer om de wijnen van deze streek beter te leren kennen. En natuurlijk ook de mensen achter deze fantastische wijnen.

   

  Het laatste wijnnieuws

  Recente artikelen

  Vergelijk 0

  Voeg nog een product toe (max. 5)

  Start vergelijking