Klantenservice
0
Sluiten

Categorieën

Filters
  Frank van den Eeden - Maandag 16 Juni 2020

  Op bezoek in het Bourgondische Zuiden bij Folie culinaire Maastricht

  Iedere aanleiding grijp ik aan om mijn oude studiestad te bezoeken en dit keer is het de Folie Culinaire. Drie dagen lang culinaire inspiratie met masterclasses en productpresentaties voor en door (inter)nationale sterrenchefs. Folie Culinaire biedt tijdens de BBB een compleet overzicht aan nieuwe, bijzondere ingrediënten, producten en exclusieve wijnen en champagnes, innovaties, trends en andere ontwikkelingen in het hogere, exclusieve gastronomische segment.

  Proeven proeven en nog eens proeven op de folie culinaire in Maastricht

  Lars Daniëls en Perswijn

  Tijdens de Folie Culinaire organiseert perspartner Perswijn, drie dagen lang in samenwerking met de aanwezige wijnimporteurs, uiteenlopende wijnproeverijen met een uitgebreide uitleg en toelichting van Lars. En wat wil het geluk, ik mag Lars twee dagen ondersteunen bij de proeverijen, uiteraard alle wijnen proeven en meeliften op de kennis van Lars. Met mijn neus in de culinaire boter!

  De wijnproeverijen

  We starten in Jordanië, met volle, mooie wijnen van wijnmaker Jordan River. Sauvignon Blanc en tweemaal Shiraz, met de Limited Edition 2011 van het wijnhuis die maar liefst 66 maanden houtrijping heeft gehad. Fluweel zacht, ronde tannines en een lange afdronk met veel complexiteit. Wat een uitgelezen kans om ook eens wijnen uit dit schitterende land te kunnen drinken. De wijngaarden bevinden zich op een hoogte van 840 meter, bovenop een niet meer actieve vulkaan die haar vruchtbare lava heeft uitgestort over het gebergte. Met name de enorme temperatuurverschillen tussen dag en nacht, geven de druiven een goede rijping met voldoende behoud van zuren.

  Jordan river wine estate

  Het belang van terroir

  Tussen alle proeverijen door, is er tijd en gelegenheid om stil te staan bij een van de belangrijkste factoren die de kwaliteit van wijn bepaalt: Terroir. Welke zaken spelen allemaal een rol in het duiden van terroir?

  • Bodem
  • Klimaat
  • Plek
  • Biotische factoren
  • Wijngaard management
  • Weer

  Het klimaat is de belangrijkste factor en vervolgens de bodem. Samen hebben ze belangrijke invloed op de rijping van de druiven en de watertoevoer naar de wortels van de druivenranken.

  Klimaat speelt een grote rol bij het verkrijgen van goede kwaliteit druiven en wijn. Het zorgt ervoor dat druiven goed rijpen. Het voorkomt dat druiven groen blijven en dat er zure wijn ontstaat. Het klimaat zorgt er tevens voor dat druiven niet te snel rijpen waardoor deze te weinig aroma’s ontwikkelen. Optimale rijpheid is dus belangrijk om goede kwaliteit druiven en wijn te krijgen en klimaat is daarbij de bepalende factor.

  Belangrijk bij de bodem zijn het aanbod van voedingsstoffen, de afwatering, het warmte vasthoudend vermogen en de samenstelling van de grond. Van essentieel belang is de interactie tussen de wortels van de druivenrank en de bodem.

  wat bepaalt de kwaliteit van wijn?

  Nog meer bijzondere wijnen geproefd

  Uiteraard hebben we nog veel meer moois geproefd na Jordanië. Natuurwijnen, "Vulkanische" wijnen, wijnen van de Sierra Nevada, wijnen uit het meer en meer in het oogspringende wijnland Chili en wijnen uit een van mijn meest favoriete streken Piemonte Italië.

  Italiaanse topwijnen
   

  'Wat waren de biologische en biodynamische wijnen van Pierre Ache verrassend. Vaak ongefilterd, vol van fruit, eerlijk en met lengte. Misschien niet altijd het mooiste plaatje in je glas (troebel en depot) maar zeker een kleine ontdekkingsreis waard. Proef de bedoeling van deze gedreven wijnmakers, bij iedere slok die je neemt.

  Wijnimporteur j. Bart staat recht tegenover ons, dus had ik ruim de gelegenheid om met de mensen achter deze wijnimporteur kennis te maken en hun wijnen te proeven. De selectie Italiaanse wijnen uit Piemonte stonden op het programma voor onze proeverij, waarbij met name mijn aandacht uitging naar de Barolo van Massolino. wat een fantastisch glas wijn van de Nebbiolo druif. In het westelijke van Barolo deel met de dorpen La Morra en Barolo, bevat de bodem meer magnesium en mangaan, waardoor de wijnen aromatischer, eleganter en sneller op dronk zijn. Barolo wijnen genieten wereldfaam, samen met de Brunello uit Toscane en de Amarone della Valpolicella zijn het de beroemdste wijnen van Italië.

  De invloed van een vulkanische ondergrond

  Vulkanische wijnen

  Waarschijnlijk is Sicilië het eerste eiland, met haar beroemde actieve vulkaan Etna, waar je aan denkt bij een vulkanische wijn. Maar ook hele mooie vulkanische wijnen komen uit Hongarije van wijnmaker Tornai, of uit Tenerife van Vidonia. Wat maakt deze wijnen nou zo bijzonder? Omdat de druiven die het soms barre leefklimaat weten te trotseren wijnen geven die veelal iets extra’s hebben. Je zou welhaast de vulkanische grond kunnen proeven. Dit is natuurlijk lariekoek, wat het staat inmiddels vast dat je de grond niet terug kunt proeven in de wijn. Maar de magie blijft en feit is dat ik de Folie Culinaire heb afgesloten met 4 bijzondere wijnen.

   
   
   
   

  Het laatste wijnnieuws

  Recente artikelen

  Vergelijk 0

  Voeg nog een product toe (max. 5)

  Start vergelijking