Klantenservice
0
Sluiten

Categorieën

Filters
  Frank van den Eeden - Vrijdag 16 November 2021

  Wat is het verschil tussen "normale" en biologische wijn?

  Laat ik, voordat ik start met mijn uitleg over biologische wijn, beginnen met een uitspraak van wijnrecensent Harold Hamersma: "Biologisch groeit, maar de markt voor biologische wijn groeit pas echt hard!" Duidelijke taal, dus laten we stilstaan bij deze ontwikkeling en een aantal prangende vragen beantwoorden, te beginnen met: Wat is biologische wijn?

   

  Meer dan 200 biologische wijnen in ons assortiment!

   

  Biologische wijn

  Wijn kan sinds 2012 biologisch zijn en is achter op de fles te herkennen aan 1 of meerdere keurmerken. Een wijnboer die biologische wijn produceert, werkt enkel met biologisch geteelde druiven en houdt zoveel mogelijk rekening met het milieu. Dit betekent in de praktijk dat hij geen gebruik maakt van kunstmest, pesticiden of chemische bestrijdings-middelen en zijn technische hulpmiddelen verboden zoals scheidingstechnieken om de samenstelling van most of wijn te veranderen. Daarnaast mag hij weliswaar sulfiet als conserveringsmiddel toepassen maar in geringere mate dan toegestaan bij niet biologische wijnen. Hoe bestrijdt hij dan ziektes of ongedierte in zijn wijngaard? Hiervoor zoekt hij naar andere, natuurlijk manieren. Bijvoorbeeld het aanplanten van kruiden die schadelijke insecten weren, het sproeien met compostthee en het veelvuldig wieden van onkruid.

  Bekijk onze uitgebreide selectie van prachtige biologische en biodynamische wijnen hier

  Welke biologische keurmerken zijn er?

  Biologische producten zoals biologische wijn, hebben allemaal een keurmerk maar het is veel meer dan enkel een keurmerk. De term biologisch is namelijk wettelijk beschermd en moeten bijvoorbeeld wijnboeren aan strikte eisen voldoen om het keurmerk op hun flesetiket te mogen plaatsen. In Nederland zet Skal Biocontrole zich in als onafhankelijk toezichthouder voor aantoonbare betrouwbaarheid van biologische producten. Biologische wijn mag bijvoorbeeld alleen biologisch heten als het productieproces aan wettelijke voorschriften voldoet en mag het biologisch keurmerk alleen gebruikt worden door biologisch gecertificeerde bedrijven.

  De keurmerken van biologische wijn

  Een aantal zaken zijn verplicht om te vermelden op het wijnetiket, zoals alcohol percentage en of de wijn sulfiet bevat. Indien de wijnboer geen sulfiet aan de wijn heeft toegevoegd dan is de wijn sulfiet arm, nooit sulfiet vrij, aangezien er altijd druif eigen sulfiet aanwezig is. Sulfiet is een anti oxidant waar consumenten allergisch op kunnen reageren en daarom dient het altijd op het etiket vermeld te worden.

  Op bovenstaande foto's zie je de achterzijde van 2 flessen uit mijn wijnvoorraad. Links de declaratie van een fles Champagne van Leclerc Briant met tevens de datum van degorgement! Dit is vrij uniek voor champagne. Je weet dan namelijk wanneer de prop bezinksel, bestaande uit dode gistcellen, uit de fles mousserende wijn is verwijderd. Dit verwijderen noemt men in het Frans het ‘degorgement’. Maar voor dit verhaal is het natuurlijk belangrijk te kijken naar de bio-keurmerken, te weten het blaadje, het bio keurmerk en het Franse keurmerk Agriculture Biologique. Dit geeft ons dus de garantie dat deze champagne op biologische wijze is geproduceerd, wat tamelijk uniek is voor de Champagne streek. Vanwege de weersomstandigheden is de regio Champagne namelijk niet echt geschikt voor biologische landbouw. Het is er altijd vochtig en daardoor kan er makkelijk meeldauw ontstaan, een plakkerige substantie die door bladluis wordt uitgescheiden en die de plant aantast.

  Bekijk onze uitgebreide selectie van prachtige biologische en biodynamische wijnen hier

  Wat betekent het Vegan keurmerk?

  Naast de bio-keurmerken komen we nog een keurmerk tegen op het Champagne etiket, namelijk het Vegan keurmerk. Bij het klaren van de wijn wordt er vaak gebruik gemaakt van dierlijke producten zoals vislijm, caseïne eiwit of gelatine. In het laatste proces van wijn maken worden deze middelen aan de wijn toegevoegd. Vervolgens binden de vaste deeltjes die de wijn troebel maken, zich aan deze middelen en tezamen worden ze uit de wijn gefilterd. Deze klaringsmiddelen zijn natuurlijk niet wenselijk voor veganisten en sommige vegetariërs. Deze stoffen zijn niet meer in de wijn aanwezig als ze gedronken worden, maar ze zijn wel met de wijn in aanraking gekomen gedurende het productieproces. Wil je dit dus niet, kies dan voor en wijn met het Vegan keurmerk.

  Het Demeter keurmerk

  Op de rechter foto zien we hetzelfde Bio-keurmerk maar daarnaast zien we nog een ander keurmerk te weten het Demeter keurmerk. Demeter is het kwaliteitskeurmerk voor biodynamische landbouw en voeding. Wijn met het Demeter-keurmerk voldoet in Nederland altijd aan de eisen van de biologische landbouw en dragen dus het Europese keurmerk voor biologisch. Aanvullend heeft Demeter nog een aantal aanvullende voorwaarden. Zo zijn er bijvoorbeeld strenge eisen aan bodembeheer en grondgebruik. Gebruik van kopersulfaat tegen schimmels is net als bij biologische wijnbouw beperkt toegestaan.  Er zijn eisen t.a.v. energiebesparing en het gebruik van groene stroom. Ook zijn er eisen t.a.v. verpakking. Er zijn geen eisen die druiventeelt in gebieden met waterschaarste verbieden.

  Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen biologische en niet-biologische wijn?

  Wijn is altijd gemaakt van vergist druivensap en daarom is wijn (ook niet biologische) een natuurproduct. Maar daarmee houden de meeste overeenkomsten tussen biologische en niet biologische wijnen op. Maar wat zijn dan de grootste verschillen? De grootste verschillen zijn:

  • Biologische wijnen bevatten minder sulfiet: het maximale toegestane sulfietgehalte in biologische wijnen is 30 tot 50 gram lager dan bij gangbare wijnen. Wat is dan een normale hoeveelheid bij gangbare wijnen? Bij rode wijnen is dit 160 milligram per liter en bij witte en rosé wijnen is dit 210 milligram per liter

  • Bij biologische wijnen worden er alleen maar biologisch geteelde druiven gebruikt en is het dus verboden om te werken met pesticiden in de wijngaard. Door het ontbreken van chemische middelen is de biologische wijnbouw een stuk milieuvriendelijker dan de meeste niet biologische wijnbouw methoden.

  Is biologische wijn gezonder?

  In het algemeen is niet aangetoond dat biologische wijn gezonder is dan niet biologische wijn. Onderzoek naar individuele producten laat zien dat biologische producten in het algemeen minder resten van bestrijdingsmiddelen bevatten en soms minder nitraat dan gangbare producten.

  Is biologische wijn beter?

  Het belangrijkste voordeel voor wijnliefhebbers is dat biologische wijnen vaak van hoge(re) kwaliteit zijn. Biologisch geteelde druiven moeten immers harder werken om gezond te blijven dan druiven waarop chemische beschermingsmiddelen worden gebruikt. Dit harde werken zorgt voor een betere kwaliteit druif. Ze hebben een goed evenwicht, meer finesse en mooiere zuren in zich. Deze zuren bieden goed tegenwicht aan de suikers in de druif, die door opwarming van de aarde juist steeds sterker worden. Daarnaast heeft men in de wijngaard meer aandacht voor de plant en zijn omgeving en over het algemeen vertaalt zich dat door in de kwaliteit van de landbouw en geproduceerde goederen.

  Bekijk onze uitgebreide selectie van prachtige biologische en biodynamische wijnen hier

  biologische wijndruiven
   

  Kwaliteit vertaald zich door in recensies

  Biologische wijnen worden over het algemeen beter beoordeeld dan hun 'gewone' tegenhangers. Onderzoekers van de universiteit van Californië vergeleken de recensies van ruim 74.000 verschillende wijnen en concludeerden dat biologisch vaak beter smaakt.

  De recensies die werden vergeleken, stonden in drie van de best beoordeelde wijntijdschriften van de wereld. Voor de tijdschriften werken bekende sommeliers en andere wijnkenners. De onderzoekers vergeleken de recensies van 74.148 wijnen uit Californië, die allen geproduceerd waren tussen 1998 en 2004. De recensenten deden blind smaaktesten. In de studie, gepubliceerd in Journal of Wine Economics werden ruim dertig verschillende wijnsoorten met elkaar vergeleken.

  Op een maximale score van 100 punten scoorden biologische wijnen gemiddeld 4,1 punt hoger dan hun niet-biologische tegenhanger.

  Biologische wijnmaker Adam Dijkstra van wijnhoeve Colonjes

  Conclusie

  Biologische wijn is allang geen trend meer, maar een vaste waarde in het winkelschap. Ook bijvoorbeeld in Bordeaux zie je het aandeel, nu 8%, biologisch geproduceerde wijn enorm toenemen. In 2018 werd het wereldberoemde Chateau Latour officieel gecertificeerd als biologisch. Dat de toppers overstag gaan, kan wel eens een domino-effect hebben, voorspellen de wijnspecialisten. En dat een toonaangevende streek als Bordeaux overstag gaat mag als een belangrijk signaal gezien worden voor geheel Frankrijk.

  We moeten ook als consument mee in de strijd voor het milieu en meer bewust kiezen voor biologische wijn. Voor de prijs hoef je het feitelijk niet te laten en bovendien koop je ook nog eens een fles wijn die gemiddeld beter scoort dan zijn niet-biologische tegenhanger.

   

  Bekijk onze uitgebreide selectie van meer dan 200 prachtige biologische en biodynamische wijnen hier

  Het laatste wijnnieuws

  Recente artikelen

  Vergelijk 0

  Voeg nog een product toe (max. 5)

  Start vergelijking