Klantenservice
0
Sluiten

Categorieën

Filters
  Frank proeft wijn - Maandag 17 Juli 2021

  Zijn Chardonnay en Sauvignon de meest populaire druiven voor witte wijn?

  Deze druivenrassen spreken in ieder geval erg tot de verbeelding als mensen zoeken naar een lekkere droge witte wijn. Opmerkelijk eigenlijk want de bekendheid van deze druivenrassen is gekomen toen wijnmakers uit de ‘nieuwe wereld’ begonnen met het vermelden van het druivenras op het etiket. Als je met een fles chablis of sancerre in je hand staat, dan heb je wellicht als beginnend wijnliefhebber niet snel het idee dat je een wijn gaat drinken van chardonnay in het geval van de Chablis en sauvignon blanc in het geval van de sancerre.

  Chardonnay

  De chardonnay is de cabernet sauvignon onder de witte druiven, een internationaal druivenras, een van de populairste druiven ter wereld en wordt gebruikt in heel veel verschillende stijlen, van mousserend in bijvoorbeeld champagne tot rijke, romige op eiken gerijpte witte wijn. De grootste aanplant vinden we natuurlijk in Frankrijk, maar ook in de Verenigde Staten, Australië, Italië en Chili komt chardonnay veelvuldig voor en worden er mooie karaktervolle wijnen van gemaakt.

  Een historische fusie, waarschijnlijk in 1583, tussen een druiven variëteit uit de Jura, de gouais blanc en de pinot noir heeft waarschijnlijk plaatsgevonden in het dorpje Chardonnay en zodoende naamgegeven aan dit immens populaire druivenras.

  Bourgogne en Champagne

  Bekend en zeker tot de verbeelding sprekend, is chardonnay uit de fameuze Bourgogne streek. Maar ook deze langgerekte wijnregio in Frankrijk kent meerdere stijlen. In het Noorden vinden we Chablis, bekend om zijn soepele chardonnay, vaak zonder houtrijping en hoger in het zuur. Meer naar beneden in de Bourgogne vinden we chardonnay die heel vaak wel houtrijping heeft gehad, vaak iets vetter is door de malolactische omzetting en door deze manier van wijn maken een rijke stijl van chardonnay geeft. Bij de malolactische omzetting worden de appelzuren in de wijn, door enzymen omgezet in het mildere melkzuur dat die boterachtige smaak in de mond geeft.

  En natuurlijk is chardonnay een van de drie druivenrassen, naast pinot noir en pinot meunier die gebruikt mogen worden voor de bereiding van champagne. De godendrank uit de gelijknamige streek in Noord-Frankrijk met als centrale plaats Reims. Met name de hoge zuurgraad van chardonnay is ideaal voor champagne en levert tal van mooie mousserende wijnen.

  Santa Barbara – Californië

  Van de oude wereld gaan we naar de nieuwe wijnwereld. Amerika om precies te zijn en wel aan de westkust. De streken Santa, Rita Hills en Santa Maria zijn relatief koele gebieden voor een uitstekende wijn van chardonnay. De stijl in Californië is in vergelijking tot bijvoorbeeld Frankrijk, veel rijker, met aroma’s van rijpe appel en tropisch fruit. Rijping op Amerikaans eiken en malolactische omzetting geven deze wijnen een boterachtige textuur en aroma’s van nootmuskaat en bakspecerijen. Wellicht goed om hier het duidelijke verschil te duiden tussen Amerikaans en Frans eikenhout, waarbij het Amerikaanse eikenhout meer poreus is en dus meer lucht doorlaat en veelal een lichte smaak toevoegt van vanille of kokos. Deze aroma’s komen we ook veel tegen bij Rioja’s en Italiaanse wijnen.

  West-Australië

  Dankzij de granietrijke bodem in Margaret River ontstaat hier een elegante, expressieve stijl van chardonnay. Door de hogere temperaturen is men prima in staat om rijp fruit te produceren. Veel wijnproducten maken blends van een deel op eikenhout opgevoede wijn en een deel op staal opgevoede wijn. Hierdoor ontstaat er een fantastisch evenwicht tussen fruit en romigheid.

  Het smaakkarakter van de chardonnay

  De chardonnay geeft wijnen met een gemiddeld gehalte aan alcohol, tussen de 12 en 14 procent, met een gemiddelde zuurgraad en body. Aroma’s die vaak in de wijn naar voren komen zijn die van gele appel, carambola, ananas, vanille en boter.

  Met name chardonnay wijn die houtrijping heeft gehad kan gemakkelijk jarenlang opgelegd worden, mits natuurlijk de bewaarcondities goed zijn.

  Sauvignon blanc

  Een druivenras dat witte wijnen levert met een unieke smaak en sterke kruidige aroma’s die afkomstig zijn uit methoxypyrazine (een stof die ook voorkomt in paprika’s). De grootste aanplant vinden we net als bij de chardonnay in Frankrijk, maar op de voet gevolgd door Nieuw-Zeeland. Ook Chili en Zuid-Afrika weten met de sauvignon blanc mooie wijnen te produceren.

  Al eeuwenlang komen we dit druivenras tegen in de Loire en in de Bordeaux. De sauvignon doet het goed op kalkrijke, frisse grond in deze wijnregio’s. In de wat warmere klimaten verliest hij wat van zijn karakter. Niettemin wordt hij gewaardeerd op alle continenten, met name in Nieuw-Zeeland waar hij een wijn geeft met een intens aroma.

  Loire vallei – Frankrijk

  Sauvignon blanc is een specialiteit uit de Loire vallei en groeit hoofdzakelijk in Centre Val de Loire en Touraine. De wijnen die wij uit deze gebieden kennen, zijn soepel en fris met kruidige aroma’s, een toets van mineraliteit, rook en zonder eikenaroma. Verreweg de populairste regionale wijn uit de Loire is sancerre.

  Nieuw-Zeeland

  Sauvignon blanc is de belangrijkste druif van Nieuw-Zeeland en Marborough is de topstreek voor deze variëteit. De wijnen worden gekenmerkt door tonen van groen tropisch fruit die vaak worden ondersteund door wat restsuiker als natuurlijk tegenwicht tegen de hoge zuurgraad.

  North Coast – Californië

  Koelere plekken in bijvoorbeeld Sonoma en Napa produceren veel rijpere stijlen sauvignon blanc, die vaak in een blend met semillon worden gebruikt, waardoor een door Bordeaux geïnspireerde blend ontstaat. Sommige wijnen worden net als chardonnay, gerijpt op eiken.

  Het smaakkarakter van sauvignon blanc

  Sauvignon balnc geeft wijnen met een gemiddeld alcoholpercentage van 11,5 tot 13,5 %, lichte body, veel zuren en geen tot weinig restzoet. Aroma’s die vaak naar voren komen in de wijn zijn die van kruisbes, suikermeloen, grapefruit, witvlezige perzik en passievrucht.

  Wat is nu het verschil tussen chardonnay en sauvignon?

  Het zijn beide droge witte wijnen, maar toch zijn er wel degelijk grote verschillen te ontdekken. Bijvoorbeeld de zuurgraad, deze is beduidend hoger voor de sauvignon wijn en zeker in het geval als de chardonnay een malolactische omzetting heeft gehad en zijn appelzuur dus heeft omgezet in het zachtere melkzuur. Ook in het fruit merken we vaak verschillen tussen bijvoorbeeld het citrusfruit bij sauvignon en meer de appeltonen en tropisch fruit bij chardonnay.

  Top chardonnay uit bijvoorbeeld Bourgogne kun je gemakkelijk jaren, zo niet tientallen jaren laten liggen waarbij deze enkel mooier en complexer wordt. Voor top sauvignon blanc uit bijvoorbeeld sancerre geldt dit ook in meer of mindere mate, maar de kwaliteit en complexiteit zal deze niet bereiken.

  Beiden zijn de frissere varianten, fantastische wijnen voor een aperitief of borrel. De rijpere wijnen, en zeker die van chardonnay laten zich van hun beste kant zien als ze gecombineerd worden aan tafel tijdens een mooi diner met zee- en schelpdieren of gegrild of gebakken wit vlees.

  Ontdek onze fantastische selectie sauvignon blanc wijnen. Of liever toch 1 van onze prijswinnende chardonnay wijnen

  Het laatste wijnnieuws

  Recente artikelen

  Vergelijk 0

  Voeg nog een product toe (max. 5)

  Start vergelijking