© 2019 by Frank proeft wijn 

Groningen

  • Frank van den Eeden

Ontdek de Fred!

Ontdek de Fred, oftewel ontdek de leukste winkelstraat van Den Haag, de Frederik Hendriklaan. En voor mij specifiek nr. 251, want daar is namelijk Bosman Wijnkoperij gevestigd. De wijnwinkel van liefhebber, ambassadeur en importeur Nico McGough.Dat ik een bezoek heb gebracht aan deze indrukwekkende wijnwinkel, was het logische gevolg van mijn gesprek met Hans Dijkstra van Well of wine. Hans en Nico zijn zakenpartners en Nico werkt hoofdzakelijk met de wijnen van wijnimporteur Well of wine, hetgeen ook prominent op de voorgevel prijkt.


In 2010 heeft Nico de winkel gekocht van Dick en Hetty Bosman, en is nu één van de belangrijkste ‘motoren’ achter de biologische wijnwereld in Nederland. Wijnschrijver Nicolaas Klei deelde aan Nico’s collectie het hoogst aantal ‘omfiets noteringen’ uit ooit in Nederland vergeven. Wijnschrijver Harold Hamersma gaf aan ruim de helft van zijn wijnen het cijfer 9 of hoger, met als laagste cijfer een vette 8.
De half Ier, half Nederlander begon in de jaren 80 aan de Haagse Dennenweg met zijn Gouden Ton-formule, waarbij de focus lag op kwaliteit boven kwantiteit. En deze strategie wierp duidelijk zijn vruchten af. De Gouden Ton-franchiseketen groeide als kool, net als Résidence, die voor toelevering aan de eigen zaken en horeca zorgde. In 2012 was het moment rijp om de franchiseketen en Résidence te verkopen en wellicht te genieten van een welverdiend pensioen?


Maar stilzitten is niets voor Nico en met de overname van Bosman Wijnkopers aan de Haagse Frederik Hendriklaan, ook wel de leukste winkelstraat van Nederland genoemd begon hij aan een nieuw avontuur. Wijn verkopen zit nou eenmaal in zijn bloed.


Vanuit de "Fred"werkt hij ook aan zijn nieuwe assortiment: zoveel mogelijk duurzame wijnen met een biologische achtergrond en bouwt samen met zijn Well of wine partners verder.

25 keer bekeken