• Lorem ipsum

Frank proeft wijn met... mijn maandelijkse podcast

Luister en abonneer via Spotify

Iedere maand ga ik in mijn podcast in gesprek met mensen die ik ontmoet in de fascinerende wijnwereld. Voor mijn website ontmoet ik wijnboeren, importeurs en loop ik geregeld binnen bij wijnwinkels. Maar ook tijdens mijn studie vinologie aan de wijnacademie ontmoet ik regelmatig bevlogen docenten, en deze ontmoetingen hebben me gemotiveerd om te starten met een eigen Nederlandstalige wijn podcast genaamd: Frank proeft wijn met...

Mark Braad, mede eigenaar van wijnimport Dokter Maler - www.doktermaler.com

Mark Braad en zijn zakenpartner Jaap Brenninkmeijer zijn steeds op zoek naar nieuwe wijnen met een voorliefde voor Duitsland. Die passie heeft ze uiteindelijk gebracht tot de oprichting van Dokter Maler. In hun aanbod staan de wijnen die ze zelf voortreffelijk vinden en door hune strenge selectie zijn gekomen. Wijnen uit noordelijke streken, waarbij ze zich concentreren op Duitsland: slanke frisse witte wijnen en elegante fluweelzachte rode wijnen. Vaak met wat minder alcohol en daarbij richten ze zich op wijnen van hoge kwaliteit van kleine wijnmakers, liefst biologisch. Alle wijnen importeren ze zelf. 

 

Hubrecht Duiker, Nederlands meest bekende wijn journalist & recensent. 

Maar liefst 168 boeken heeft Hubrecht op zijn naam staan, dus je kunt je voorstellen dat ik erg benieuwd was naar zijn anekdotes. Maar niet alleen wijn is zijn grote passie, ook de schilderkunst kan inmiddels op zijn bovengemiddelde interesse rekenen. Hij ontvangt mij dan ook, tijdens corona tijd, in zijn woonkamer in Abcoude, waar werkelijk iedere vrije plek op de muur wordt opgevuld met adembenemende landschappen. 

 

Jeroen Bronkhorst, auteur en mede oprichter van de Wijnstudio 

Als je overweegt om een wijncursus te volgen dan kom je bijna automatisch uit bij de Wijnstudio. Het grootste en een van de meest succesvolle opleidingsinstituten op het gebied van wijn & spijs in Nederland. Jeroen en zijn vrouw Henriette zijn het instituut 15 jaar geleden gestart en inmiddels runnen ze het samen met Mario Tertschnig en Miranda Tertschnig-Domen. 

 

Cathy Moerdijk van restaurant/hotel Puur Zee en de Puurwijn webshop

In wijnland kun je bijna niet om haar heen. Cathy Moerdijk is vooraleerst vinoloog, maar heeft daarnaast een aantal mooie titels in de wacht weten te slepen te weten wijn inkoopster van het jaar en wijnvrouw van het jaar. Samen haar man Imko Binnerts, meester chefkok, bestieren ze samen restaurant/hotel Puur Zee in Wijk aan Zee. Deze locatie hebben we dan ook uitgekozen voor de opname van de podcast. Met name verassende wijn/spijs combinaties komen er voorbij. 

Luis en Lennart van Bruis en Ketel

Wat voor iets moois gebeurt er als twee studenten besluiten om mousserende vruchtenwijn te gaan maken. Inmiddels alweer twee jaar op weg, afgestudeerd en een fantastisch product genaamd Gembruicius op de markt gezet. Twee uitgesproken rebellen met een duidelijke missie, met de pakkende naam Bruis & Ketel een mousserende vruchtenwijn makerij in hartje Utrecht. Ze laten de wereld zien dat het mogelijk is om heerlijke mousserende wijnen te creëren met andere ingrediënten dan de druif. Waar de bierwereld al menig smaakrevoluties heeft meegemaakt, is de wijnwereld klaar voor een opschudding. Luister naar deze "verkwikkende" podcast en geniet van Luis de bioloog en Lennart de kunstenaar!

Machiel Helmus

In mijn allereerste aflevering ga ik in gesprek met Machiel Helmus, van wijnhuis Machiel in Surhuisterveen - Friesland. Bijna letterlijk om de hoek heeft Machiel zijn wijnwinkel en ik kom er dan ook geregeld een fles wijn halen. Na zijn HBO studie Food & Business besluit hij de wijnwereld in te stappen en zeker niet zonder succes. Machiel heeft in de afgelopen jaren gewerkt aan een trouwe klantenkring in de Horeca en hij importeert meer en meer zijn eigen wijnen uit met name Italië en Frankrijk.

Adam Dijkstra

Wist je dat Groesbeek het wijndorp van Nederland is? Jaarlijks worden hier in september de wijnfeesten georganiseerd en dan besef je pas, dat Nederlandse wijngaarden hele mooie wijnen produceert. Een wijnmaker die ik via mijn studie vinologie heb ontmoet is Adam Dijkstra. Zelf vinoloog, oenoloog maar bovenal bevlogen biologische wijnboer in Groesbeek. Hij neemt ons in de podcast mee naar de Nederlandse wijnbouw en vertelt o.a. over biologisch werken in de wijngaard.

Jacques van den Hoogen

Tijdens mijn bezoek aan de wijnfeesten van Groesbeek loop ik Jacques, van Wijnkoperij Van den Hoogen tegen het lijf. Met een aantal hele mooie wijnen uit de Chablis wist hij me direct te imponeren. Jacques is met Franse wijngids Le Guide Hachette onder zijn arm continu op zoek naar gepassioneerde kleine Franse wijnboeren in met name de Bourgogne. Dat hem dit veelvuldig lukt vertelt hij uitgebreid in de podcast, Frank proeft wijn met Jacques van den Hoogen.

Gert Crum

Wie kent hem niet in de wijnwereld? Wat een bevlogenheid en een kennis van o.a. de Champagne en Bourgogne. Naast docent, is Gert Crum ook auteur van het bejubelde boek Le Domaine de la Romanée-Conti. Het vermaarde wijnhuis uit de Bourgogne dat een aantal Grand Cru wijngaarden in bezit heeft. Ik leer Gert als docent kennen aan de wijnacademie en ben dusdanig onder de indruk dat ik hem kort daarna weet te strikken voor mijn podcast.

Udo Göebel

Waar moet ik beginnen als ik Udo wil voorstellen? Ooit de jongste vinoloog van Nederland en daarnaast Magister Vini. Meerdere malen vinoloog van Nederland en docent aan de Wijnacademie. Ja, net als Gert Crum, leer ik ook Udo als docent kennen en ben college na college onder de indruk van zijn proeflessen. Wellicht een leuke anekdote die ik nog niet met hem gedeeld heb, maar hij is de reden dat ik vinologie ben gaan studeren. Tijdens de kennismakingsavond in Maarn wist hij me vol enthousiasme te overtuigen van de waarde van de studie. Kortom, een boeiende gast voor mijn podcast!

Han Sjakes

Na al veel wijnkenners te hebben geïnterviewd voor mijn podcast werd het tijd om eens een persoon voor de microfoon te krijgen die wijn vanuit een andere invalshoek bekijkt. Han Sjakes is journalist en gedreven door zijn professie heeft hij de vinologie opleiding aan de wijnacademie afgerond. Als hij ergens over schrijft dan wil hij er ook alles van weten. Nou dat leek me een interessant gegeven en levert dan ook een opmerkelijke podcast op.

Albert Meijer

Soms heb je zo'n warm gevoel dat er iets bijzonders gebeurt. In mijn geval is dat de podcast die ik heb opgenomen met Albert Meijer. We hebben elkaar voor het eerst ontmoet op de wijn professional, afgelopen januari in de Rai. Ik proefde daar zijn prijswinnende chardonnay 2018 en dat was voor mij een directe aanleiding om hem uit te nodigen voor een podcast interview. De passie en gedrevenheid van deze oud cardioloog is ongekend en dat vertaalt zich in een voor mij unieke podcast met veel energie en hele mooie inzichten in de Pietershof wijngaard en de kunst van het wijn maken.