• Lorem ipsum

Frank proeft wijn met... mijn maandelijkse podcast

Luister en abonneer via Apple podcast                                    Luister en abonneer via Spotify

Iedere maand ga ik in mijn podcast in gesprek met mensen die ik ontmoet in de fascinerende wijnwereld. Voor mijn website ontmoet ik wijnboeren, importeurs en loop ik geregeld binnen bij wijnwinkels. Maar ook tijdens mijn studie vinologie aan de wijnacademie ontmoet ik regelmatig bevlogen docenten, en deze ontmoetingen hebben me gemotiveerd om te starten met een eigen Nederlandstalige wijn podcast genaamd: Frank proeft wijn met...

Machiel Helmus

In mijn allereerste aflevering ga ik in gesprek met Machiel Helmus, van wijnhuis Machiel in Surhuisterveen - Friesland. Bijna letterlijk om de hoek heeft Machiel zijn wijnwinkel en ik kom er dan ook geregeld een fles wijn halen. Na zijn HBO studie Food & Business besluit hij de wijnwereld in te stappen en zeker niet zonder succes. Machiel heeft in de afgelopen jaren gewerkt aan een trouwe klantenkring in de Horeca en hij importeert meer en meer zijn eigen wijnen uit met name Italië en Frankrijk.

Adam Dijkstra

Wist je dat Groesbeek het wijndorp van Nederland is? Jaarlijks worden hier in september de wijnfeesten georganiseerd en dan besef je pas, dat Nederlandse wijngaarden hele mooie wijnen produceert. Een wijnmaker die ik via mijn studie vinologie heb ontmoet is Adam Dijkstra. Zelf vinoloog, oenoloog maar bovenal bevlogen biologische wijnboer in Groesbeek. Hij neemt ons in de podcast mee naar de Nederlandse wijnbouw en vertelt o.a. over biologisch werken in de wijngaard.

Jacques van den Hoogen

Tijdens mijn bezoek aan de wijnfeesten van Groesbeek loop ik Jacques, van Wijnkoperij Van den Hoogen tegen het lijf. Met een aantal hele mooie wijnen uit de Chablis wist hij me direct te imponeren. Jacques is met Franse wijngids Le Guide Hachette onder zijn arm continu op zoek naar gepassioneerde kleine Franse wijnboeren in met name de Bourgogne. Dat hem dit veelvuldig lukt vertelt hij uitgebreid in de podcast, Frank proeft wijn met Jacques van den Hoogen.

Gert Crum

Wie kent hem niet in de wijnwereld? Wat een bevlogenheid en een kennis van o.a. de Champagne en Bourgogne. Naast docent, is Gert Crum ook auteur van het bejubelde boek Le Domaine de la Romanée-Conti. Het vermaarde wijnhuis uit de Bourgogne dat een aantal Grand Cru wijngaarden in bezit heeft. Ik leer Gert als docent kennen aan de wijnacademie en ben dusdanig onder de indruk dat ik hem kort daarna weet te strikken voor mijn podcast.

Udo Göebel

Waar moet ik beginnen als ik Udo wil voorstellen? Ooit de jongste vinoloog van Nederland en daarnaast Magister Vini. Meerdere malen vinoloog van Nederland en docent aan de Wijnacademie. Ja, net als Gert Crum, leer ik ook Udo als docent kennen en ben college na college onder de indruk van zijn proeflessen. Wellicht een leuke anekdote die ik nog niet met hem gedeeld heb, maar hij is de reden dat ik vinologie ben gaan studeren. Tijdens de kennismakingsavond in Maarn wist hij me vol enthousiasme te overtuigen van de waarde van de studie. Kortom, een boeiende gast voor mijn podcast!

Han Sjakes

Na al veel wijnkenners te hebben geïnterviewd voor mijn podcast werd het tijd om eens een persoon voor de microfoon te krijgen die wijn vanuit een andere invalshoek bekijkt. Han Sjakes is journalist en gedreven door zijn professie heeft hij de vinologie opleiding aan de wijnacademie afgerond. Als hij ergens over schrijft dan wil hij er ook alles van weten. Nou dat leek me een interessant gegeven en levert dan ook een opmerkelijke podcast op.

Albert Meijer

Soms heb je zo'n warm gevoel dat er iets bijzonders gebeurt. In mijn geval is dat de podcast die ik heb opgenomen met Albert Meijer. We hebben elkaar voor het eerst ontmoet op de wijn professional, afgelopen januari in de Rai. Ik proefde daar zijn prijswinnende chardonnay 2018 en dat was voor mij een directe aanleiding om hem uit te nodigen voor een podcast interview. De passie en gedrevenheid van deze oud cardioloog is ongekend en dat vertaalt zich in een voor mij unieke podcast met veel energie en hele mooie inzichten in de Pietershof wijngaard en de kunst van het wijn maken.